GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

“2,53 DOLARA FINDIK SATARAK PİYASAYI DÜŞÜRÜYORSUNUZ”

24.06.2022 16:33

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM KİT Komisyonu Toprak Mahsulleri Ofisi görüşmelerinde söz alarak, artan maliyetler ve ülkenin içinde bulunduğu durum da göz önünde bulundurularak fındık üreticilerini mağdur etmeyecek bir fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kaya, sağlıklı bir rekolte tespiti yapılması, fiyat belirlenirken maliyet artı makul kâr sistemi uygulanması çağrısında bulundu.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ile TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan CHP Milletvekişi Ahmet Kaya, fındığın, Karadeniz Bölgesi’nde ve Trabzon’da birçok insanın ekmeği, geçim kaynağı olduğunu belirterek, “Fındık üreticisi bu yıl fındık var mı yok mu diye aylarca dallara bakar, sonra ‘fındığım para edecek mi’ diye hükümetin ağzına bakar. Yani fındık üreticisi hakkını ister. Umut ediyorum ki bu yıl artan maliyetler, ülkenin içinde bulunduğu durum değerlendirilir ve fındık üreticilerimizi memnun edecek bir rakam açıklanır” dedi.

“SAĞLIKLI REKOLTE TESPİTİ ÇOK ÖNEMLİ”

Fındık fiyatını belirleyen en önemli parametrelerden birinin rekolte tespiti olduğuna değinen Kaya, “Geçmiş tecrübelerden yola çıkarak; birçok lobi fındık rekoltesini yüksek göstererek ‘Ürün bol, bu sene fiyatı düşük olsun.’ diye çaba içine girerler. Umarım sağlıklı bir rekolte tespiti yapılmasında Tarım Bakanlığı ve TMO olarak öncü olursunuz.” diyerek rekoltenin özenle belirlenmesi gerektiğini belirtti.

“MALİYET ARTI MAKUL KÂR SİSTEMİYLE FİYAT BELİRLENMELİ”

CHP’li Kaya, fındık üreticilerinin sekizinci ay itibarıyla fındık toplanmaya başlayacaklarına ve artan maliyetler göz önüne aldığında makul bir fiyat beklentisi olduğuna dikkat çekerek, “Maliyet artı makul kâr sistemi üzerinden fiyatlandırma yapılması gerektiğin ifade ediyoruz. Bu yıl için 1 kilogram fındığın maliyet tespiti yapılmış mıdır? Onu öğrenmek istiyorum.” dedi.

“TMO 2,53 DOLARA FINDIK SATIYOR!”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, üreticiyi koruma ve piyasayı dengeleme görevi olduğunu söyleyen Kaya, “Şimdi, TMO’nun internet sayfasına girdiğimiz zaman kabuklu fındık satışının devam ettiğine yönelik bir ilan var. TMO’nun deposundaki 2021 yılı mahsulü kabuklu fındıkların serbest piyasada 44 liradan satışa çıkarıldığı görülüyor. Şimdi, fındığın piyasa fiyatları normalde 3 dolar ile 4 dolar arasında değişir, 3 doların altına düşmez. TMO’nun satış fiyatı 44 TL, bugünkü kur üzerinden baktığımız zaman 2,53 dolar ediyor. Piyasayı dengeleme ve üreticiyi koruma görevi olan kurum, fındığın fiyatını 2,53 dolara düşürüyor. Burada bir hata var. TMO 2,53 dolardan fındık satarak üreticinin hakkını nasıl koruyacak? Fındık fiyatlarını 3-4 dolar arasında nasıl tutacak?” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya konuşmasında şunları söyledi:

“ÜRETİCİDEN 23 LİRAYA ALDIĞINIZ FINDIĞI 39 LİRAYA SATTINIZ”

“Geçen yıl fındık Trabzon’da ortalama 23 lira civarında bir fiyattan ortalama satıldı. Siz, TMO olarak deponuzdaki fındığı üreticiden ortalama 23 liraya aldınız. 25 liraya, 26 ’ya, 27’ye aldığınız da vardır. O fındığı birkaç ay önce 39 liradan piyasaya sattınız. Ben de çıktım Meclis’te bir açıklama yaptım, dedim ki: ‘Fındık bu fiyata satılabiliyorsa üreticiden niye 23 liraya aldınız? Siz, 1 kilo fındıkta 16 lira para kazanırken fındık üreticisi 1 lira kazanmadı. O zaman, fındığın uluslararası piyasada satış fiyatları ile üreticiye verilecek fiyatlar arasında bir denge kurulması lazım.”

 

 

 

ŞENYÜREK; GİRESUN ŞENLİKOĞLU'NDAN KURTULMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Giresun'a yeni bentler, yeni köprüler geliyor

Tümay Bekci hoca Giresun için bir şans!

Ordu da raylı sisteme geçiyor

Tarım ÜFE Aralık 2023'te aylık yüzde 6,34, yıllık yüzde 52,66 arttı

HABER GÜNDEMİ

Giresun'a yeni bentler, yeni köprüler geliyor

Ordu da raylı sisteme geçiyor

Tarım ÜFE Aralık 2023'te aylık yüzde 6,34, yıllık yüzde 52,66 arttı

Kurslar denetim altında!

Evde bakım yardımları hesaplarda!

2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'nde kesintisiz ulaşım

İŞ DÜNYASI ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ BEKLİYOR!

“Kusursuz bir güç birliğiyle Köse'nin etrafında kenetlendik”

Sağlık Müdürü Bulut, ilçe ziyaretlerini sürdürüyor

Eğitim-öğretim faaliyetleri hakkında bilgi aldı